Den store danske internationale jazzscene

Den store danske internationale jazzscene

Dansk Jazz når det er bedst!

  • I Danmark er der stor tradition for jazz der går tilbage til introduktionen af musikstilen i Danmark i 1950’erne, hvor København var centrum for den skandinaviske og sågar europæiske jazzscene. I dag er jazzscenen i København muligvis blevet en subkultur eller ligefrem en undergrundsscene der dyrkes af dygtige musikere i alle aldre og har på det seneste fået en ”revival” i form af hipster-kulturens ligefremgang til anderledes og eksperimental musik. Jazzmusik er smart igen og det skal udføres i både de klassiske traditionals og kendte melodier tilbage fra 1950’erne, ligesom en blomstrende eksperimenterende jazzmusik kultur altid forandres og forundrer ved de forskellige konstellationer af musikere og koncerter.
  • Danmark har igennem tiderne fostret adskillige store jazzmusikere inden for forskellige instrumenter, primært piano og klaver, trompetister og sjovt nok bassister hvor Niels Henning Ørsted-Pedersen (bedre kendt som NHØP) var en stor international stjerne indtil hans alt for unge død i år 2005. En anden stor bassist, Hugo Rasmussen – der desværre også gik bort i år 2016 er et andet eksempel på en virkelig original, men fantastisk musiker af høj karakter. Disse musikeres internationale niveau igennem mange årtier gengives bedst på de utallige udgivelser af plader, CD’er og senest streaming sammen med internationale kunstnere som Dizzy Gillespie, Ray Charlies, Charlies Domingo, Fats Domino og masser andre fantastiske kunstnere der har besøgt Københavns jazzscene, som eksempelvis Montmartre igennem årerne.
  • Musikstilen er alsidig og spredt under den verdenskende Copenhagen Jazzfestival der forløber hvert år i juli måned i København og omegn. Der skal være plads til alle former for publikum og et band som Fessers Bigband – der spiller den traditionelle New Orleans stil af jazz (populært kaldet øljazz!) kan som regel opleves på scenen Ved Ankeret i Nyhavn. Et meget folkeligt og oprigtigt danske arrangement. Andre mere eksperimenterende musikere som pianisten Niels Minh Doky (bror til Chris Minh Doky) samler gerne internationale stjerner og koncerter afholdes imod entré på de største steder i København om aftenen.
  • København er således udstyret med flere, dedikerede spillesteder til jazzmusik og der er mulighed for store oplevelser på både små scener som hos spillestedet La Fontaine koncerter af varierende karakter hver fredag og lørdag, imens at det det sagnomspundne, dedikerede koncerthus Copenhagen jazzhouse byder på internationale koncerter med såvel danske og internationale navne som Chris Minh Doky, David Sandborn, Big bands eller andre konstellationer for store musikoplevelser nede i undergrunden på spillestedet.
  • Andre spillesteder for jazzmusik – og andet musik generelt, er ”Tivolis” Plænen, hvor de populære gratis Fredagskoncerter foregår . Her er det som regel Tivolis Bigband der optræder hver lørdag aften til fri dans under den danske sommerhimmel, ligesom Tivoli også har flere, små scener rundt om i haven hvor mindre bands optræder i henhold til havens daglige program.